Azorerna - 50 nyanser av grönt!

Azorerna är en ögrupp i Atlanten som består av nio vackra vulkanöar. Azorerna tillhör Portugal och det tar 2 timmar att flyga till Lissabon men det är även nära till Nordamerika, på ca 4,5 timmar med flyg är man i Boston! Vi flög från Stockholm och flygtiden är då ca 5,5 timmar.

Jag besökte huvudön São Miguel, den största av öarna men ändå bara 1/3 av Gotland i storlek, 6,5 mil lång och 1 mil bred.

Karin Azorerna maj 2014 170

Vilket vackert ställe! Det är grönt så långt ögat kan nå och på grund av snabba väderskiftningarna och hög luftfuktighet så grönskar det året om. Invånarna litar helt på vädret och behöver aldrig använda bevattningssystem. En sak som gör att man känner sig hemma är alla kor, det finns ca 55.000st kor på São Miguel (jämfört med 150.000st invånare). Eftersom det är behagligt klimat kan korna gå ute året om.

Vi bodde i Ponta Delgada och började vår vistelse med en stadspromenad. Ett perfekt sätt att få koll på staden och få lite tips på vad man kan se och göra resten av veckan. Ponta Delgada är inte stort och det mesta kan man upptäcka till fots. Det finns massor av mysiga små gränder med vitkalkade hus. Här är det inte en massa turistskyltar, ingen försäljare som tjatar eller drar i dig utan här får man shoppa i lugn och ro och shoppingen är billig!

Det som kan vara lite lurigt är att hitta restauranger för här finns oftast inga skyltar utan det är mest ”hål-i-väggen-restauranger”. Bor man i lägenhet och vill handla lite frukt och grönt så är ett tips att besöka saluhallen. Här finns massor av härlig frukt och majoriteten är närodlat, användning av bekämpningsmedel existerar inte eftersom det är för dyrt för producenterna. En annan sak de är väldigt duktiga på Azorerna är sin ost och den måste provas!

En stadsrundtur med en av Solresors duktiga guider kostar 90kr för vuxen och tar ca 3 timmar.

En annan bra utflykt som man kan göra i början av sin vistelse är ”Smaka på Azorerna”. Vi fick prova på den Azoriska matkulturen i form av lite smakprov på bla blodkorv, lupinfrön och deras egen läsk Kima! Ett mycket trevligt sätt att lära känna Azorerna lite mer och få lite tips på vad man kan beställa sen på restaurangerna.

På tal om restauranger så måste jag tipsa om två stycken som blev mina favoriter.

 • Colégio 27, mycket mysig restaurang som faktiskt har skylt utanför!! Grill och Jazzclub.
 • Cais 20, en fiskerestaurang strax utanför Ponta Delgada, bara att följa strandpromenaden så kommer man dit! Boka bord och njut av havets läckerheter!

Det härliga vattnet!

Vill du bara ligga på en strand en hel vecka och bara sola och bada så ja det kan man göra men det vore synd att missa alla härliga utflykter.

sillval-azorernaDet finns stränder och bor man i Ponta Delgada så finns det havsbad nere vid hamnen och ca 5km utanför ligger det en sandstrand som man enkelt når via en strandpromenad som sträcker sig nästan hela vägen dit. Det man ska veta om stränderna är att det blir djupt snabbt och det är skillnad på storleken på stranden beroende på ebb och flod. Det är väldigt rent och fint badvatten och perfekt om man vill snorkla eller varför inte dyka. Det finns vrak att dyka vid så hör med guiderna så hjälper de till och tipsar om bästa dykningsfirman!

En utflykt som vi gjorde som var det bästa på hela veckan var Val- och Delfinsafari. I vattnet utanför São Miguel finns 24 olika val- och delfinarter. Här kan man åka med antingen katamaran som tar upp till 80 passagerare eller ribbåt som tar max 17 passagerare. Vi åkte med ribbåt och det dröjde inte länge innan vi såg några Sillvalar. Så häftigt att se dessa stora valar bara befinna sig några meter från båten, måste upplevas! Vi åkte vidare och såg även delfiner hoppandes i vattnet och även en stor sköldpadda. Det finns ingen garanti att man alltid får se någon val eller delfin men chansen är stor! Solresor har även en utflykt där man kan simma med delfiner!

valsafari-azorerna

Alla vackra utsiktsplatser!

En annan härlig utflykt som vi gjorde var till Eldsjön och Tvillingsjöarna. Vi började resan österut mot Eldsjön. Först åkte vi upp i bergen och utsikten består av böljande gröna kullar med massor av betande kor och ju högre upp vi kom så ändrade sig landskapet och det blir mer karg natur. Vi tog oss upp 900 möh och meningen var att vi skulle kika ner på Eldsjön men det var dimma så vi tog oss istället ner till Cladeira Velha.

Kändes som man hamnade mitt i djungeln och längs en stig kommer man snart fram till de varma källorna. Här kan man bada i vackert vattenfall och njuta av den fantastiska naturen. Vi tog oss vidare väster ut till vulkankratern Sete Cidades och tvillingsjöarna. Det är lika vackert som man sett på alla kort! På denna utflykt har man tillfällen att fota riktigt fina naturbilder. En härlig utflykt som visar upp det mesta av São Miguel.

Karin Azorerna maj 2014 139

Vandringar!

Många som åker till Azorerna åker hit för att vandra och man kan antingen boka en utflykt och vandra i en grupp, det går även boka en vandringsvecka redan hemifrån med förutbestämda vandringar eller så kan man vandra på egen hand, kolla med guiderna om tips och bra karta!

Vi provade på vandringen ”tvärs över ön”. Vandringen startar strax utanför Ponta Delgada därefter går vandringen bokstavligen tvärs över ön från söder till norr och den är på ca 8km lång. Återigen upplevde vi den fantastiska naturen på nära håll i form av blommande hortensia och även bambu! Vandringen avslutades på hästgården Pico da Cruz, där fick vi smaka de lokala ostarna och vin.

Furnas!

Karin Azorerna maj 2014 099

Antingen kan man åka med på utflykt till Furnas eller ta sig dit på egen hand. I Furnas är den vulkaniska aktiviteten påtaglig, det puttrar och ryker lite här och var. Här har Solresor ett hotell, Terra Nostra Garden som ligger precis bredvid den botaniska trädgården Terra Nostra. Ett jättefint och fräscht hotell som är perfekt om man bara vill njuta eller varför inte spela golf. Furnas Golfbana ligger nära.

Men ett måste här är just den botaniska trädgården. Den är lika stor som 11 fotbollsplaner och är fantastiskt vacker. Så härligt att bara gå här och strosa och njuta av lugnet och alla nyanser av grönt. I parken finns även ungdomens källa som man kan bada i. Vattnet värms upp av underjordiska källor och håller en temperatur på 30 grader. Badar man här sägs man bli 20 år yngre!

Te!

Det finns två teplantage i Europa och båda finns här! Vi besökte Chá Goreana teplantage och fick se hur det går till när de tillverkar teet och sen fick vi även smaka och man kunde även handla med lite te hem.

Hyra Bil!

bild

Ett bra sätt att upptäcka ön är att hyra bil. Här är det karta som gäller och inte GPS för kartorna i GPS:en är oftast inte uppdaterade. Det är lätt att ta sig runt men se upp för kossor på vägarna! Då och då ska kossorna byta hagar och då är det vanligt att det blir via en trafikerad väg.

Ett bra utflyktsmål med bil är att åka till Ponta da Ferraria en naturlig havsbassäng som ligger längst bort på västra delen av ön utanför byn Mosteiros. Omgivet av svart lavasten blandas havsvatten med hett vatten som kommer upp från en underjordisk källa. Här kan man bada ca 1,5 timme före eller efter lågvatten, tidvattentabell finns på Solresors kontor eller i lokaltidningen. Om det inte går att bada pga för stora vågor är det häftigt att bara sitta på de svarta stenarna och titta ut över vattnet och kanske ha med lite picknick!

Var ska man bo?

Vi besökte flera olika hotell på vår resa och här kommer några tips!

 • Hotel Marina Atlantico, här bodde vi under hela vår vistelse. Mycket trevligt hotell som ligger nere vid hamnen och alla rum har en härlig havsutsikt. Väldigt fin Inomhuspool och gym finns på hotellet och drivs av separat företag men är gratis för hotellets gäster. Utomhuspool finns rakt över gatan men drivs i kommunal regi och inträde kostar ca 3 euro. Det var väl just utomhuspoolen som jag kunde sakna annars gillade jag hotellet mycket!
 • Hotel Talisman, mycket charmigt litet hotell med perfekt läge mitt inne i stan. Alla rum är av olika karaktär. Inte säkert att man får balkong här så det är bra att skriva in på önskemål. Här finns en liten takterrass med en liten pool. Här åt vi lunch och just restaurangen Palm Terrace är mycket populär. De har även en populär sports-bar på hotellet.
 • Antilla lägenheter, även detta boende har ett perfekt läge mitt i centrum. Vill man sköta sig mer själv är detta boende ett mycket bra alternativ. Fräsch och fina lägenheter. Samma här att ett annat företag äger gymmet men gästerna har fri entré när det är öppet. Saluhallen ligger bara 300m bort om man vill handla lite frukost tex. Här kan transferbussen inte köra hela vägen fram så ev får man gå en bit och att bagaget transporteras i en annan bil.
 • Hotel Acores Atlantico, ett systerhotell till Marina Atlantico och de ligger precis bredvid varandra. Detta hotell har bara öppet under högsäsong. Här får man betala 200kr extra för havsutsikt vilket jag tycker man ska göra.
 • Hotel Bahia Palace, detta hotell ligger väldigt härligt vid en av São Miguels bästa stränder Agua d´Alto 20 km öster om Ponta Delgada. Här kan man antingen ha hyrbil men annars fungerar lokalbussen väldigt bra. Här får man mer av en resortkänsla. Fina gröna ytor runt hotellet. Ett väldigt lugnt hotell.
 • Hotel Royal Garden, mycket fräscht och fint hotell som föll mig i smaken. Alla rum som Solresor har vetter in mot en japansk innergårdsträdgård. Trevlig pool utomhus och även detta hotell hade inomhuspool. Även här bra läge i staden. Här vill jag bo nästa gång!
 • Hotel São Miguel Park, ett mycket populärt hotell som Solresor använder sig mycket av vid deras rundresor, vandringsveckor osv. Känt för bra frukostbuffé! Jättefint gym som även här drivs av separat företag men är gratis inträde för gästerna. Detta hotell ligger nära köpcentrat Parque Atlantico. Det tar ungefär 10 min att gå ner till hamnen från hotellet.

Varför välja Azorerna?

 • Karin Azorerna maj 2014 118Bor du i Ponta Delgada har du en väldigt kort transfertid, flygfältet ligger precis bredvid staden och till första hotellet tar det ca 8 min!
 • För den som är aktiv och vill se och uppleva finns flera fantastiska utflykter att välja mellan och det går att hitta något som passar de flesta.
 • Azorerna känns oexploaterat och genuint.
 • Träningsresa! Det finns två stycken golfbanor, cykling är populärt, alla fina vandringar är bara några exempel.
 • Bra priser på shopping och mat!