Cykelsemester i Toscana

Flygresan gick till Rom och sedan färdades vi upp till Siena en större Toscansk stad. Det som kännetecknar Siena litegrann är deras Hästkapplöpning Palio di Siena. Denna ägs rum 2 gånger per år den 2 juli och 16 augusti runt torget Piazza de Campo. Lite farlig tävling, publiken i mitten och hästlöpning runt om.
temaresortoscana2

Nästa dag samlades vi åter, och skulle åka med bussen till Asciano 200 m över havet där vi skulle starta vår cykeltur för dagen. Cyklarna vi hade var mountainbikes 21 växlar i bra skick.

I Toscana så är det cyklisternas paradis , vackert landskap och väldigt kuperat. Till en början gick det lätt sen kom första stigningen som var c:a 5 km. Det kändes lite efter denna men ändå bra. Vi stannade till vid ett gammalt kloster utanför en liten ort Chiusure för lite fika nu 273 m över havet. Efter denna paus var det dags att fortsätta nu var det nedför i 8 km, det var härligt gick fort och vädret hade blivit bra. Sen var det dags att åka uppåt igen, en som det kändes fruktansvärt lång backe till vårt slutmål för dagen Vescovado di Murlo c:a 400 m över havet. Efter 4,5 timmes cykling och nästan 5 mil så var det skönt att kliva av cykeln och koppla av på hotellet.

temaresortoscana3

Nästa morgon var dags att sätta sig på cykeln igen. Man var lite taggad att åka vidare i det fantastiska landskapet men vinodlingar i nästan alla dalar. Det började nedför så det blev en bra start. Vi nästan rullade ner hela vägen till Buenoconvento där vi gjorde ett fikastopp. Efter detta så vek vi av in på en mindre grusväg då det var mycket trafikerat på stora vägen, annars generellt under cyklingen så var det lugnt med trafiken. Bilarna hade väldigt god hänsyn (de är vana med cyklister på vägen). Här kom man verkligen ut på Italienska landsbygden, vinodlingarna precis jämte vägen och en och annan traktor med massa druvor som skulle till vinfabriken. På grusvägen cyklade vi c:a 3-4 km sen var det ut på asfaltsväg igen. Nu började nästa stigning till orten Montalcino som var 300 m över havet.

temaresortoscana4

Väl uppe i Montalcino så var det dags för picknick som Tema brukar ha. Här dukades det upp italienska delikatesser, ostar, skinka, tomater mozarella m.m samt lokalt vin till detta. Efter en sådan hård strapats så smakade detta helt underbart. Här hade vi sedan lite fritid och då blev det en kaffe igen! Här hade vi sedan vinprovning. Efter vinprovningen så var det upp på cykeln igen och var det nedför igen och de slutliga milen till nattstoppet S.Quirico d’Orcia.

Nu var cyklingen över och 2 dagars vandring hade vi framför oss. Efter en god middag som blev det tidig kväll åter igen.

Nu på tisdagen så var det tidig morgon då vi skulle åka ett par timmar i buss upp till San Gimignano för en vandring på c:a 1 mil. Under vandringen så var det i en naturskön miljö längs vinodlingar, små grusvägar över bäckar m.m. Vår guide som var lärare och biolog samt fågelskådare berättade lite intressanta inslag av natur och floran där vi vandrade. När vi nästan hade vandrat hela sträckan så var det dags för picknick igen, precis vid en vinodling som om man ville ha druvor till efterätt så var det bara att vända sig om. Åter igen blev det uppdukat med italienska delikatesser.

temaresortoscana5

Efter vandringen så åkte vi upp till San Gimignano. Här märktes direkt en större turistström. Här var fullt med folk och många kafeér restauranger samt turistshopping. Vi passade även här på att handla lite delikatesser. Efter någon timmes paus här så skulle vi åka vidare till Volterra som vi skulle bo för natten. Volterra var en gammal stad, fanns innan Jesus födelse så över 2000 år. Här var det trånga gränder, mysig stenbebyggelse, backigt och små gator. Hela innerstaden var det väldigt reducerad trafik. Vi checkade in på Hotel San Lino som låg i ett gammalt hus längs de små gränderna, mysig utsikt från rummet och man fick en bild hur det var att verkligen bo här på riktigt. Här fanns det lite mer shopping så det var att ge sig ut och titta till stan. En parentes var att Twilight filmerna spelade in sekvenser just här i Volterra, kanske det fanns vampyrer här?? Återigen middag på stan och sedan lite guidning av busschauffören (till fots) runt stan.

temaresortoscana6

På onsdag var det tidig uppstigning då vi skulle åka en del buss igen för att komma fram till vår vandring för att efter den åka ner till Rom som vi skulle vara sista natten. Vandring denna dag startade i en liten by vid namn Montefollonico och vi skulle gå till grannbyn Montepulciano. Vandringen var ner i en dal och upp på andra sidan så vi såg slutmålet redan vid start. Solen stekte på här och det var varmt denna dag. Vandringen var lite likt naturmässigt denna dag som föregående. När vi var framme så var det sista picknicken för resan som vi intog i kyrkoträdgården i Montepulciano där vi hade en otrolig utsikt över landskapet som vi vistats i de senaste dagarna.