Cyperns Bästa

Jag hade förmånen att få åka på studieresa med Fritidsresor till Cypern. Vi hann bland annat med att besöka Ayia Napa, Larnaca, Pafos och Troodosbergen.

Cypern har med sitt generösa klimat, god mat, vackra stränder, pittoreska bergsbyar och pulserande städer något för alla. Vi bodde 6 nätter på Blue Village Callisto i Ayia Napa och sista natten på hotell Constantinou Bros Asimina Suites i Pafos.

Det är lätt att ta sig runt på Cypern. Bil är smidigt, annars funkar lokalbussarna utomordentligt bra. Ett bra utvecklat linjenät finns med relativt täta avgångar. Runt omkring Ayia Napa finns det också bra cykelvägar. En hel del cykeluthyrare finns och det kostar inte många kronor.

Ayia Napa

Studieresa CypernAyia Napa passar både barnfamiljer, par och festsugna ungdomar. Personligen tycker jag att Cyperns allra finaste stränder ligger häromkring.

Bästa boende alternativen för barnfamiljer runtomkring Ayia Napa är Blue Village Callisto, Panthea och Blue Star Atlantica Sungarden.

För par så tycker jag man ska boka in Melpo – Antia eller Atlantica Aeneas Resort and Spa.

För stora familjer eller kompisgäng finns Thalassinas Villas som ligger ca 1 mil utanför Ayia Napa. Här behöver man hyrbil då inte transferbussen kör hit.

Från Ayia Napa kan man ta lokalbussen och göra en utflykt till den lilla byn Dherynia. Byn ligger nära den så kallade buffertzonen som delar Cypern i två delar. Härifrån kan man se den förr så populära turistorten Famagusta som idag ligger på den turkockuperade sidan. I byn finns små mysiga tavernor och ett folklivsmuseum som är värt ett besök.

Fig Tree Bay

Protaras, även kallat Fig Tree Bay har något lugnare nöjesliv än Ayia Napa men visst finns det ändå en del restauranger, barer och shopping. Ca 2 kilometer från Protaras centrum ligger den lilla orten Pernera. Orterna förbinds med en strandpromenad och här ligger badvikarna som ett pärlband längs kusten. Två fina boende alternativ för barnfamiljen i Fig Tree Bay är Blue Village Nausicaa Beach och Blue Village Althea. Nausicaa Beach ligger nära den berömda Fig Tree Bay stranden som anses vara den finaste i staden. Althea ligger i Pernera. För den prismedvetna kan jag rekommendera Jacaranda som är ett enklare hotell i Pernera.

Mellan Fig Tree Bay och Ayia Napa ligger en mysig strand som heter Konnos Bay. Den beskrivs som en av de mest pittoreska stränderna på Cypern. Tyvärr börjar fler och fler upptäcka det vilket har lett till att den är överbefolkad under högsäsong. Bussen mellan Ayia Napa och Protaras stannar här. En lång trappa leder ner till stranden. Om man inte har problem med hälsan med tanke på den branta trappan så är det helt klart värt ett besök.

Troodos bergen

Studieresa Cypern 2Gillar man natur och vandring så bör man göra ett besök vid den mäktiga bergskedjan Troodos. Här väntar fantastiskt natur, vackra vyer och vattenfall. Det finns olika svårighetsgrad på vandringarna, men man bör vara i hyfsat god form då även de lättaste lederna stundtals är riktigt branta och kuperade.

Larnaca

Larnaca är en levande cypriotisk stad som även erbjuder sol och bad. Här finns en fin strandpromenad och längs den ligger många moderna uteserveringar och kaféer. Staden erbjuder även bra shopping, restauranger, museer och kulturella evenemang. Missa inte att ta en titt på den mäktiga St. Lazaruskyrkan som ligger mitt i centrum. Jag rekommenderar framförallt Larnaca till långtidsresenärer som åker hit över vinterhalvåret då staden inte ”stänger igen” som många av de andra turistorterna.

Pafos

Studieresa Cypern 6Pafos blev vårt sista stopp på denna resa. En ganska liten och genuin stad som inte är lika exploaterad som till exempel Ayia Napa och Fig Tree Bay. Hit åker cyprioterna själva på semester. I Pafos kan man bada både vid sandstränder och klippbad. Vi bodde på hotell Constantinou Bros Asimina Suites som är ett riktigt lyxhotell och ligger precis på stranden ca 3 kilometer utanför Pafos. Detta hotell riktar sig till vuxna som vill ha en lyxig och avkopplande semester med hög service. Hotellet ligger precis bredvid Blue Couples Pioneer Beach Hotel som även det är ett trevligt alternativ för vuxna resenärer.