Dubai - Möte mellan öst och väst

Hade förmånen att få följa med Apollo resor på en studieresa till Förenade Arab Emiraten som består av sju Emirat, Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaiwain.

Vi besökte tre av dem, Dubai, Ras al Khaimah och Fujairah.

dubai

Abu Dhabi är huvudstad men Dubai är största staden med ca 1,5 miljoner invånare.

Förenade Arab Emiraten har växt explosionsartat sedan självständigheten 1971. Den största ökningen består av arbetsinkrafts invandring och endast 20% av invånarna är emirater.

Vi landade i Sharjah och transfertiden brukar ligga på ca 30 minuter men eftersom det var en fredag vi landade och deras helg börjar då så är det väldigt mycket trafik så det tog oss ca 1,5 timma innan vi var inne vid hotell.

dubai2

Vårt första stopp var Dubai, en stad där allt är möjligt. Här finns shopping utan gränser, bada och sola på fina stränder, åka skidor i minusgrader, god mat, besöka dom kända landmärkena, trevliga utflykter, fantastiska golfbanor mm.

Mitt första intryck var att det var mycket trafik och byggnationer förekom överallt men allt eftersom dagarna gick så blev jag mer och mer positiv. Det är en riktigt häftig stad.

Vi bodde första natten på hotell Deira Mövenpick som är ett modernt och lyxigt hotell i hjärtat av Dubai. Hotellet har gratis buss till shoppingcenter samt till Oceana Beach där det är gratis inträde och strandservice. Alla hotell har buss till någon av stränderna och många har till Jumeihra Beach park där det är inträde, 10:- men där man även får betala för solstolar ca 30:-. Måndagar kan bara kvinnor och barn bada här.

Vår första dag passade vi på att åka ner till stranden och ta det lite lugnt innan vi på kvällen skulle bli hämtade för att åka på ett ökenäventyr. Med hjälp av moderna fyrhjulsdrivna terrängbilar åkte vi ut på en fartfylld färd över sanddynerna och det var riktigt häftigt. Stannade till och fick se solen gå ner över det vackra ökenlandskapet. Efter en stund var vi framme vid ett ökenläger och bjöds på underhållning samt en arabisk buffé.

Dagen efter var det dags att bege oss till nästa Emirat Ras al Khaimah som ligger norr om Dubai. I stan bor det ca 260 000 invånare. Tyvärr hann vi inte se så mycket mer än hotell här.

I den gamla delen finns en Souk och National museet. Här finns även flera shopping centrum.

Orten passar mest för dom som vill ha sol och bad eller spela golf. Greenfeen här ligger på ca halva priserna mot i Dubai. Natten tillbringade vi på The Cove Rotana Resort. Ett mycket trevligt hotell byggt som en egen liten by. Middagsbuffén på kvällen var helt fantastisk.

Skulle man vilja shoppa loss ordentligt så går det buss till Dubai 2 gånger/vecka mot kostnad.

Detta var ett av mina favorithotell.

dubai3

Nu var det dags att åka till Fujairah. Det är det näst minsta emiratet med sina 150 000 invånare och det enda som ligger på östkusten. Emiraten kan stoltsera med de vackra Hajarbergen som reser sig över större delen av landskapet. Här råder lugn och stillhet men det finns en del historiska byggnader och Förenade Arabemiratens äldsta moské.

De sista 3 nätterna tillbringade vi i Dubai och bodde på Four Point Sheraton, downtown. Även detta ett mycket bra hotell med bra service.

Så skulle vi få se lite mer av staden och vi hade en guidad city tour. Besökte Dubais museum där vi fick en inblick i stadens historia, hur den utvecklats från en liten fiskeby till den metropol den är i dag. Åkte vattentaxi över ”the Creek” där vi besökte bl a krydd- och guldmarknaden. Souknerna är rena motsatsen till de stora shoppingcentrarna, varmt, trångt men fullt av liv.

Nu skulle vi ägna lite tid åt de nyare delarna av Dubai och en av de mer kända landmärkena.

En tur till det fantastiska hotellet Burj Al Arab som vi tyvärr bara fick beskåda utifrån. Skulle man vilja besöka hotellet så kan man boka in en lunch som ligger runt 1000 :-

Lunchen intog vi på ett annat fantastiskt hotell, Atlantis the Palms som ligger på den konstgjorda ön Palm Jumeirah. Här fattas inget. 17 restauranger med mat från alla världens hörn och en av restaurangerna ägs av Robert De Niro. Maten var helt fantastisk och efterrättsbordet bestod av 43 efterrätter.

En av de mest kända landmärkerna är ju i Burj Khalifa, världens högsta byggnad, 828 meter och 164 våningar. Den inrymmer kontor, hotell (Armani hotell Dubai) och bostäder. Vi åkte upp till 124:e våningen och hade där en fantastisk utsikt över staden.

I anslutning ligger världens största shopping mall, Dubai Mall och där hade vi lite tid för shopping. Man blir nästan lite yr av att gå här inne för det är så otroligt stort.

Vi avslutade dagen med en middag vid foten av Burj Khalifa och såg ”fontändans”.

Vill du uppleva ett annorlunda resmål med en flygtid på 7 timmar så kan jag varmt rekommendera en resa till Förenade Arab Emiraten.