En glimt av Thailand

Jag fick i november månad möjligheten att åka på studieresa till Thailand 1 vecka.

I regi utav en av vår charter leverantör Fritidsresor. Thailand är ett resmål som ligger många kunder varmt om hjärtat som gärna åker dit år efter år. Men även ett bra resmål för dem som inte varit där och vill uppleva de vänliga människorna, goda maten, den otroliga värmen och priser man inte trodde existerade!

20131113_155405Vi börjar vår resa från Arlanda där vi stiger ombord på boeing 767 som tar oss direkt från Sverige ner till Thailand. Flygresan tar 10 timmar. Vi flyger i blue comfort vilket innebär att vi har extra benutrymme och även tillgång till tv med underhållning utav filmer, serier och musik. Riktigt bekväm flygresa! Fr.o.m. vintern 13/14 kan du även välja att flyga i nya dreamliner class. Världens modernaste flygplan.

Väl framme på Phuket Airport slås vi utav en härlig värme, det är tidigt på morgonen och vi sätter oss i vår transfer buss mot Krabi. Buss färden tar 3 timmar, med ett kort stop på vägen. Trots trötta ögon slås man utav grönskan, de mäktiga bergen som reser sig i horisonten och den palmkantade landsvägen utanför bussfönstret. Ao Nang är sjäva hjärtat i krabi provinsen, en badort med en lång smal sandstrand där longthailbåtarna knuffas med varandra för att ta turister ut i den Thailändska skärgården. Det är vackert här. De toppiga bergen reser sig upp från havet. En dag beger vi oss ut på tur med en longthailbåt, vi upplever sol, bad och avkoppling. Vår huvuddestination på utflykten är exotiska Hong Island, en stor lagun är beläget vid badstranden där man försiktigt får kliva i (mycket koraller vid strandkanten) och sedan kan man snorkla runt och se fiskar i alla färgskalans färger. Det finns inga restauranger här varpå vi har med oss lunch som dukas upp på stranden. Efter lunch passerar vi Paradise Island, som ger skäl för sitt namn och vi åker förbi Pak Bia som är en öde ö, där man kan hitta lugnet. Och även en stor varan.

Vill man bo på ett bra hotell i Ao nang rekommenderar jag Ao Nang villa resort. Beläget intill stranden och centrum. 3+ stjärnor i standard och ett stort poolområde. Men boka i tid!

20131113_131444Hotellet vi bor på i tre nätter heter Sofitel Krabi Phokeethra, ett hotell med hög standard och detta finns i orten Klong Muang Beach, ett nyare resmål i Krabiprovinsen. Här är det avkoppling som står i fokus på semestern. Bykärnan i Klong Muang består utav ett fåtal restauranger och något enstaka massage ställe. Större utbud hittar du i Ao nang, en taxiresa på 20 minuter och det kostar cirka 120 svenska kronor per väg. Hotellet har en utav Thailands längsta pooler, för den som är pigg på att simma så kan man simma 300 meter i sträck utan att behöva vända! Hotellet har även ett spa med stort utbud. Det finns en 9 håls golfbana beläget precis intill hotellet. Rummen är stora och väldigt fina, inredda i thailändsk stil. Om man bor på detta hotell rekommenderar jag en massage på stranden vid solnedgången. (det finns ett litet massage hak nere på stranden) Solnedgången här är fantastisk!

Efter tre nätter beger vi oss vidare till Khao lak. Khao lak-kusten ligger på fastlandet norr om halvön Phuket. Här hittar man långgrunda fina stränder och den otroliga regnskogen inåt land hägrar bakom. Khao lak kusten är långt utsträckt varpå man kan hitta både livligare platser och lugnare. Vissa partier av den långa kusten är näst intill obefolkat. Khao Lak centrum består utav en stor bred gata med ganska mycket trafik och runt omkring finns restauranger och väl tilltaget utbud av affärer! Tänk på att pruta, även fast det för oss svenskar kan ta emot ibland. Bra att veta är att om försäljaren du handlar utav tycker det är en bra affär så säljer de. Är det inget de tjänar på så låter de bli att sälja och går inte med på att sänka priset!

20131114_134038

Jag har två hotell jag verkligen rekommenderar i Khao Lak området, det ena är JW Mariott Khao Lak som passar den som kräver lite mer och vill ha det lilla extra på hotellet, stilrent men ändå på ett mysigt sätt. Underbara balkonger att spendera kvällarna på.

För barnfamiljen har Fritidsresor ett utmärkt hotell Blue Village Mai khao Lak. Här finns det aktiviteter från den allra yngsta upp till den äldsta familjemedlemmen! Hotellet har en egen strand och de finns inga hotell bredvid så det blir gott om plats vid stranden, som är barnvänlig 5-10 meter ut. Som på många andra ställen i Thailand är detta beroende på hur tidsvattnet ligger till. Några strandrestauranger finns längs med stranden söderut.

Vi beger oss vidare söderut till mer turist täta resmål och checkar in på Blue Village Merlin Beach ett bra familjehotell beläget i den lilla orten Tri Trang beläget på en udde. Härifrån kan man ta sig till tre olika stränder, inklusive den vid hotellet som är en korallstrand som funkar bra att bada vid när det är högvatten. En annan strand finns på gångavstånd i tra trang (här finns även en liten restaurang som jag rekommenderar att man besöker en kväll) och den tredje Paradise beach finns en tuk tuk resa bort! Hotellet har tre stora pooler som silar samman mellan byggnaderna. Här hittar man Bamse och hans vänner, för de vuxna finns det spa och tennisbana. Vi provade på thai-cooking class en kväll och fick själva tillverka kvällens middag! Det blev strakt, men gott. Thailändska matkurser hittar man lite här och var och det är en rolig upplevelse!

20131116_110400Vill man ha mer utbud finns Patong bara 10 minuters tuk tuk resa bort. Patong är känt för det livliga nattlivet och stora shoppingutbudet. Här trängs man med andra turister både dagtid på stranden och i affärerna som såväl på kvällen på de olika barerna. För den som vill besöka ett svalare ställe än stranden och mitt på dagen kan göra en utflykt till shopping centrat Jungceyolon i Patong. Här finns internationella märken på skor, kläder och väskor och man ”slipper undan” sovenirer. På tredje våningen i centrat finns en biosalong, där de senaste filmerna visas, (på engelska).

Under våra dagar på Phuket island besöker vi även Karon som ligger cirka 30 minuters tuk tuk resa söderut från Patong, även här är det bra shopping och strandliv fast något lugnare. Stranden är gyllenegul och solstolar finns att slå sig ned på för en dags njutning utav strandlivet.Nästa ort söder ut finner vi Kata beach som är ännu något lugnare. Här är stranden långgrund. En ort som passar bra för barnfamiljer eller par på tuman hand. Kata beach består utav två stränder. Den ena är Kata Yai och den andra heter Kata Noi. Det senare alternativet är ett bra alternativ om man vill ha en lugnare strand att spendera dagen på. Ett hotell jag fastnade för i de här området är The Access Pool Resort. Ett fyra stjärnigt hotell i Karon. Alla rum har direkt utgång till pool och det är en mysig stämning på hotellet. Beställer du roomservice kommer de med båt till ditt rum med din beställning!

Wat Chalong Templet
Wat Chalong Templet

Bortanför shopping och strandliv finns det kultur och religion att uppleva av Thailand! Den största religionen i Thailand är buddhismen. Buddhismen kan bäst beskrivas som en livsväg; ett sätt att leva.

Vi gjorde en utflykt till Big Buddha. Denna utflykt kan man göra på egenhand. Big Buddha finns på berget mellan Kata beach och Chalong och här hittar vi honom, en sittandes Buddha på 45 meter som blickar ut över havet. Sedan kan man besöka templet nedanför och bli välsignad av en munk. Lämna gärna några Bath för donation till Big Buddha.

Ett annat tips på utflykt är att hyar en taxi en dag och åk runt och besök olika tempel. Wat Chalong är Phukets viktigaste och största tempel. Där var vi en dag och det är mäkta vackert med allt guld och dekoration utav blommor. Andra tempel värda att besöka är Kata tempel och Wat Phra Thong med sin hälften begravda Buddha figur. En väldigt intressant historia ligger bakom detta tempel. Tänk på att klä dig och täck över axlar och knän för att visa respekt åt deras religion.

En mycket söt men bestämd liten pojke visar när vi får passera in till Big Buddha.
En mycket söt men bestämd liten pojke visar när vi får passera in till Big Buddha.

Vi avslutar vår vecka med en natt i Nai Thon beach och det känns faktiskt ganska skönt att lämna de livligare orterna på phuket island och komma till detta lugna och mindre stället. Här bor vi på Pullman Phuket Arcadia Naithon Beach. Ett hotell som passar utmärkt om man går i giftas tankar och planerar smekmånad. Detta hotell ligger även väldigt nära flygplatsen. En bra restaurang vi besökte sista kvällen är Beach House Restaurant. Den ligger precis som man kan utläsa på namnet, på stranden! Med sand mellan tårna kan man här avnjuta god thai mat. Missa inte att prova en Pad-Thai eller en Massaman Curry när du är i Thailand. Vi beställer också in en mängd fruktjuicer (kostar cirka 10:- /styck). Åskan visar sig, det uppstår ett vackert skådespel på himmelen utav blixtarna och det är ett bra avslut på vår vecka i Thailand.

I denna reseberättelse är det bara ett urval av hotell som vi hann med på vår vecka, jag har flera hotell som kanske passar just dig. Eller andra tips på vad man kan hitta på i Thailand!