Gran Canaria - En kontinent i miniatyr

Jag hade det stora nöjet att få följa med på en studieresa i Vings regi till Gran Canaria i november månad. Frågan jag ställde mig var om Gran Canaria verkligen har mer att erbjuda än bara hotell, stränder, sol och partysugna ungdomar?

grancanariaannicaroosFör att ta reda på detta gav jag mig ut tillsammans med gruppen från Ving på en klassisk ötur. En tur som visade sig bli en svindlande utflykt genom fyra olika klimatzoner. Djupa dalar och gröna skogar blandades med höga berg och vulkankratrar. Vi fick möjlighet att stanna och känna lite på atmosfären i underbara små pittoreska byar och nådde Gran Canarias högsta berg, Pico de las Nieves, 1949 meter över den glittrande Atlanten. Här gavs det möjlighet att smaka och inhandla inhemska lokala produkter såsom Manchego-ost och mojosås. Själv köpte jag en burk med mandelkräm, som jag nu flitigt använder i olika bakverk. Sista stoppet gjorde vi på ett tropiskt bananplantage. Och ja, vi får medge att Gran Canaria är mer än bara sol och bad.

Vi utforskade ön på egen hand med hyrbilar. En pärla som vi besökte var den genuina fiskebyn Puerto de Mogan på öns sydvästra kust. Byn präglas av sina trånga gränder, vitkalkade hus med vacker bouganvilla och den mysiga marinan med sina fina fiskerestauranger. Här finns en barnvänlig långgrund badstrand som ligger skyddad i en vik.

grancanariaannicaroos6

grancanariaannicaroos4

grancanariaannicaroos2

En kontrast till lilla fiskebyn Mogan är Costa Meloneras, ett område som vuxit upp på senare år. Här finns lyxhotell och fina butiker. Den långa strandpromenaden kantas av restauranger av hög klass. Badar gör man bäst där strandpromenaden tar slut och Maspalomas sanddyner tar vid. Fyren är ett bra riktmärke.

Prisnivån i butiker och restauranger är samma som för övriga Gran Canaria. Pasta ca 100 SEK och ett glas vin 25 SEK.

Restaurangtips!

Espetada. Denna restaurang är helt underbar. Känd för sitt träkolsgrillade kött. Jag åt oxfilé och det var som att skära i smör så mört var det. Restaurangen är familjeägd och ligger i Playa del Ingles på Avda. Gran Canaria. Bord bör förbokas!

Guantanamo. Restaurangen ligger ”mitt ute i ingenstans” vid orten Playa del Cura. Restaurangen ser oansenlig ut men är charmig. Maten de serverar är fantastisk och prisvänlig. Deras specialitet är tapas.

Hotelltips!

grancanariaannicaroos5

San Augustin Beach Club. Ligger optimalt på stranden, ett lugnt hotell med trivsamt poolområde och trädgård. Utanför hotellet går strandpromenaden som i dag leder hela vägen genom San Augustin och Playa del Ingles.

Marina Suites. För dig som söker det lilla extra. Från poolområdet breder hela Atlanten ut sig.

Sunprime Playa del Cura. Ett vuxenhotell som håller bra klass, ligger i Playa del Cura. Hotellet har en riktigt fin SPA-avdelning och restaurangen är mysig.