Hurtigrutten - världens vackraste sjöresa

Jag hade den stora förmånen att få följa med som reseledare på Resehusets gruppresa till Norge och Hurtigruten i maj i år och tänkte berätta lite om den fantastiska resa vi gjorde!

hurtigruten

hurtigruten2

Vi var ett glatt gäng på 32 personer som med buss från Jönköping och en övernattning på Gardemoens flygplats i Oslo fortsatte med flyg upp till Kirkenes. Nu är v

i långt norr ut, känns lite som världens ände, bara 2 mil till ryska gränsen, vilket vi märkte när vi gick runt i staden, alla skyltar är både på norska och ryska, spännande!

Efter en övernattning i Kirkenes stiger vi utvilade ombord på vår båt MS Midnatsol och vår resa ner mot Bergen. Vi åker en sydlig tur vilket tar 5 dagar. Man kan åka en hel rundtur vilket tar 12 dagar, Bergen – Kirkenes – Bergen eller en nordlig, Bergen – Kirkenes på 7 dagar. På alla rundturer ingår helpension. Vi åker även från vinter mot sommar. Här uppe i norr blir det inte mycket mer än 10 – 13 grader på sommaren.

Vår båt MS Midnatsol är den nyaste båten i Hurtigrutens flotta. Ombord är det en avslappnad atmosfär. Klädkoden är informell, här behövs inga galakläder!

Maten är ju halva nöjet på en kryssning och vi blev inte besvikna. Frukost- och lunchbuffé samt en 3-rätters à la carte till middag.

Ombord finns stora panoramasalonger eller man kan sitta ute på däck insvept i en filt eller varför inte i jacuzzin medan det vackra landskapet passerar revy. Här är det inte fokus på båten med en massa aktiviteter, visst det finns bar och du kan ta en svängom på dansgolvet på kvällen men här är det naturen som är den stora underhållningen!

hurtigruten4

hurtigruten3

Hurtigruten är en livsnerv uppe i Nordnorge, det är invånarnas enda möjligheten att få livsmedel eller post eller ta sig till närmast samhälle för sina ärenden.

Vi besökte 34 hamnar, en del med bara några hundra invånare, andra stora städer. En del stopp är längre, en del bara på ett par minuter då kanske bara en tvättmaskin ska lastas av. Vissa på dagtid och vissa på natten. Ska man få in alla hamnar dagtid måste hela rundturen på 12 dagar åkas..

Varje dag går det en båt från Bergen och när vi möter den nordgående vinkar vi glatt till varandra.

Vi hade sådan tur att vi fick uppleva midnattsolen vår första natt. Svårt att gå och lägga sig och första natten var i alla fall jag uppe och tittade ut genom mitt hyttfönster ett flertal gånger, livrädd att missa något men de snötäckta fjällen fanns kvar under hela resan även om landskapet förändrades på vår väg söderut.

De flesta som åker med Hurtigruten bokar utflykter. Det finns oftast flera att välja på varje dag. Några i vår grupp åt frukost på Nordkap redan första morgonen i ett strålande väder. Själv var jag på midnattskonsert i Ishavskatedralen i Tromsö en gnistrande kall polarnatt.

Vi besökte Lofoten och får berättas om fiskarnas hårda liv för här lever man på fisket men fick även se pittoreska fiskelägen och det vackra ljus som bara finns här.

Några var på Havsörnssafari vid Trollfjorden och fick från första parkett se MS Midnatsol vända sig i den smala fjorden som vår båt åkte in i omsluten av bergväggar och rinnande vattenfall.

Jag åkte på en stadsrundtur en tidig morgon i Trondheim och fick se Nidarosdomen, Norges nationalhelgedom. Några i gruppen åkte över de 8 broarna på Atlanterhavsveien vid Kristiansund en stad som vi alla blev mycket förtjusta i.

hurtigruten6

hurtigruten5

På vår resa fick vi uppleva Syttende Mai, Norges nationaldag, vilket var en fantastisk upplevelse. Ombord började firandet redan tidigt på morgonen med flagghissning och tal av kaptenen, vacker stämningsfull musik på däck. Sedan tågade vi runt på däck, drack champagne och så höll det på hela dagen. I varje hamn mötte musikkårer upp på kajen, det viftades med norska flaggor och nationalsången sjöngs och vi blev nästan norrmän allesammans.

I Sortland var det parad genom staden där hela besättningen och alla passagerarna deltog med fanor och flaggor. Alla både stora som små var finklädda, många i folkdräkt.

hurtigruten8

hurtigruten7

Under resan händer mycket annat roligt, t ex när vi passerade Polarcirkeln utförs en ritual på däck.

En kväll anlände en fiskebåt med nyfångade räkor som äts på däck, de godaste räkor jag ätit.

Vi anländer till Bergen i strålande sommarvärme vilket blir en bra avslutning på resan då vi måste lämna hytten efter frukost då alla kunde sitta ute på däck och sola.

hurtigruten9

Efter flyg Bergen – Oslo och vidare med buss kommer vi sent hem till Jönköping fyllda av intryck och mycket belåtna över allt vi fått uppleva.

Hurtigruten har en slogan ”En gång i livet ska du åka Hurtigruten” och till alla er som funderar på det säger jag bara, gör det!

Alla årstider har något att erbjuda, själv börjar jag redan fundera på att någon gång åka omvänd resa och gärna i november för att se Norrskenet.