Island

Island är inte bara närmare än vad du tror, utan även långt ifrån vad du tänkt dig!

island

Jag och min syster besökte Island i Mars månad 2012. Förväntningarna var många! Att de pratar konstigt, att det var kallt, snö och vacker natur var några av dem.

Vi reste med Islandia resor som är specialister på Island och en utav Resehusets många leverantörer.

Vi började vår resa i Köpenhamn. En bekväm flygresa med Icelandair. Knappt 3 timmar senare landade vi på Keflavik airport, där vår transferbuss stod och väntade på oss. Chauffören hälsade oss och några till välkomna till Island på knackig engelska och han talade även om för oss att man inte får lämna Island förrän man kan uttala ”eyjafjallajökul” på Isländska. Vad bra! Tänkte vi, då har vi 4:a dagar och 3 nätter på oss!

island2

Efter cirka 20 minuters transfer var vi framme vid vårt första äventyr, den blå lagunen! Den blå lagunen är ett utomhusbad som är världsberömt. Den ligger mitt i ett lavafält. Vattnet man badar i är väldigt mineralrikt och håller en temperatur på 36-39 grader. Det var en riktig upplevelse att sitta i det knallblåa vattnet med fullt av snö runt omkring sig.

Några timmar senare begav vi oss mot Reykjavik, världens nordligaste huvudstad.

Vi checkade in på vårt hotell Center Hotel Arnahvoll. Hotellet ligger beläget i centrum strax intill Reykjaviks konserthus Harpan. Det finns ett spa i källaren på hotellet där alla gäster har fri entré. Den goda frukosten serveras på högsta våningen av hotellet med

en fantastisk utsikt över hav och berg.

island3

Nästa dag var vi iväg på en dags utflykt, The Golden Circle. Den gyllene cirkeln är en klassisk rutt på Island som fångar många utav naturens underverk som Island är känt för.

Vi stannade först vid nationalparken Thingvellir. Sedan vidare mot Gullfoss, ”det gyllene vattenfallet”. Vid Gullfoss åt vi lunch på en restaurang, det bjöds på Isländsk lammsoppa. Turen avslutades med Geysir. Där hittar man varma källor och Islands mest aktiva gejser.

Dag 2 var iväg på en tur på hästrygg. I vikingens fotspår red vi på Islandshästar. En tur på cirka 3 timmar. Verkligen en upplevelse och nästan ett måste på Island.

En dag hade vi utsatt till att enbart strosa runt i Reykjavik. Det finns många affärer med både souvenirer och dessutom finna ullkoftor, ullvantar, ullfiltar mm. Det tar emot kort i de flesta affärer. Vi var även förbi kyrkan i Reykjavik –Hallgrimsjirkja. Den har en höjd på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden på Island. Det finns en hiss man kan åka upp i för att se en storslagen utsikt över staden.

island4

Det finns många mysiga och bra restauranger i Reykjavik. En jag varmt kan rekommendera är Lakjarbrekka. Där serveras typiskt Isländsk mat i en mycket trevlig miljö. Annars kan man hoppa in på en pub och känna av den isländska atmosfären!

Sista dagen, dag nummer fyra var det dags för hemfärd!

Förväntningarna jag hade möttes av det vi upplevt. Naturen var något mer imponerande än vad jag kunnat föreställa mig. Det var också häftigt med klimatförändringarna, det skiftade snabbt från solsken, till snö, till solsken, till regn och blåst..

Jag kan rekommendera att man hyr bil för att själv ta sig runt på Island.

Skulle även rekommendera att man åker dit på sommaren. Då är temperaturen lite behagligare och Island är grönare. Även fast vintern har sin charm också.

Helt klart ett land jag någon gång kommer att återvända till i framtiden för att se mer utav!