Kalifornien

Då var det äntligen dags att åka på studieresa med Swanson’s till Kalifornien. Vi började vårt äventyr med att bo i underbara San Francisco.

kaliforniensbjan2013Här kan du lätt spendera en vecka utan att bli rastlös. Bor du inne i stan så behövs ingen hyrbil, men det finns många trevliga utflykter i närområdet t ex vindistrik-ten Sonoma och Napa Valley, se de mäktiga jätteträden i Muir Woods, besöka konstnärsstaden Sausa-lito som ligger på andra sidan Golden Gate bron eller ta en tur till nationalparken Yosemite. Allt detta finns inom en radie av några timmars bilresa.

När du besöker San Francisco måste du åka i de gamla charmiga kabelspårvagnarna i de hissnande backarna, det är verkligen en upplevelse! Ett utflyktsmål som du inte får missa är ett besök på Alcatraz. Här får du en mycket intressant guidad tur via hörlurar, där du får lära dig allt om hur det var att leva och bo här både som arbetare och intern. För att garanterat få biljetter hit ska du köpa det minst en vecka innan ditt besök på Alcatraz. Att gå ut på värl-dens mest kända bro, Golden Gate ger en mäktig känsla.

kaliforniensbjan2013-2

Var ska du då bo i San Francisco? Vill du bo lite lugnare och vid vattnet så är Fishermans Wharf, gamla fiskehamnen, ett utmärkt alternativ. Här finns gott om bra restauranger och souvenir butiker. Föredrar du stor-stadspuls med exklusiva butiker eller varuhus så ska du bo vid Union Square. Vilket du än väljer så är det gångavstånd i mellan, ca 45 min i rask takt. Mellan dessa stadsdelar ligger världens största Chinatown, utanför Asien.

Efter ett besök i denna stad som har så mycket att erbjuda var det dags för en vidare färd utmed 17 Mil Drive början på berömda Highway 1, kustvägen mellan San Francisco och Los Angeles. En otroligt vacker sträcka med dramatisk natur. Vi passerade Golfanläggningen Pebble Beach, charmiga staden Carmel och universitetsstaden Monterey. En övernattning i Carmel och en i t ex San Simeon är ett bra upplägg utmed denna sträcka. Här finner du även Hearst Castle, tidningskungen Hearst berömda slott.

kaliforniensbjan2013-3

Nästa anhalt var kändis staden Los Angeles, en stad som är ungefär lika stor som Skåne till ytan. Här behöver du gott om tid för att ta dig i mel-lan de olika stadsdelarna. Här är det hyrbil som gäller. Vi bodde i Hol-lywood, vilket är en upplevelse. Att vandra på Walk of Fame och stanna till utanför Mann’s Chinese Theater med kändisarnas hand- eller fotav-tryck på trottoaren känns ganska overkligt. Likaså att se Hollywood skylten i bergen eller flanera på Rodeo Drive, där alla exklusiva butiker ligger. Vill du bo vid stranden i LA är Santa Monica ett bra alternativ, en fin sandstrand med en pir ut som kantas av restauranger. Ett besök som vi inte hann med, men som jag tycker att du bör göra är att ta en tur till Universal Studios.

Som sagt Kalifornien har så mycket att erbjuda, här finns något som passa alla. Det är ett fantastiskt resmål som du kan resa till året om och jag längtar redan tillbaka!