Mallorca för alla sinnen

Mallorca har så mycket mer att erbjuda än bara stränder och badorter, följ med oss på vandringar till natursköna platser med höga berg och charmiga små byar. Följ också med oss på en cykeltur genom den myllrande storstaden Palma.

Mallorca för alla sinnen 2

Vi startade vår cykeltur i Palma Nova, en by som ligger 2 mil från Palma stad. Mallorca lämpar sig utmärkt för cykling. Det finns många cykeluthyrare och bra cykelbanor. Detta är ett perfekt sätt att upptäcka sina egna små guldkorn både när det gäller stränder och små orter. På vår väg mot Palma passerade vi byar som Portals Nous, Illetas och Cala Mayor.

En guidad cykeltur i Palma stad visade sig vara ett perfekt sätt att uppleva staden på. Vi började cykelturen längs Palmas hamn där den ena lyxbåten efter den andra låg förtöjd. Efter ca en halvmil vek vi av längs de gamla stadsmurarna och fortsatte mot ett av de största turistmålen i Palma, 1300-tals katedralen La Seu. Den fyra timmar långa turen fortsätter sedan in i hjärtat av Palma genom medeltida gränder och myllrande folkliv.

Palma är en stad som på senare tid blommat upp, nu som ett trendigt resmål med många små boutiquehotell, fantastisk shopping och allt från lyxrestauranger till små pittoreska cafeér.

Mallorca för alla sinnen 1En utflykt till den charmiga byn Sollér i Mallorcas apelsindistrikt är ett måste om du befinner dig i Palma. Hit färdas du fortfarande på samma sätt som man gjorde runt sekelskiftet, med tåg på en smalspårig järnväg. Sollér är en idyllisk småstad som ligger på västra Mallorca, här kan man slå sig ner på någon av de trivsamma små uteserveringarna vid torget och kanske göra ett besök i byns modernistiska katedral. Vill man inte göra det så kan man byta tåg där för att färdas ytterligare 4 km till hamnstaden och badorten Puerto de Sollér.

Mallorca för alla sinnen 3Från Puerto de Sollér finns det flera fina vandringsleder, vi valde att vandra till konstnärsbyn Deia. Vandringen är bitvis kuperad och risken finns att man tappar andan av de vackra vyerna.
Vandringar har blivit en stor attraktion på Mallorca de senaste åren. Rutterna följer handelsvägar och pilgrimsleder, många av dem mer eller mindre bortglömda tills för omkring tio år sedan.

Mallorca är ett resmål många väljer att åka tillbaka till år efter år, vi förstår nu varför. Ett resmål som gömmer många skatter…