New York med Road trip Florida

Jag och två kompisar åkte två veckor till USA där vi kombinerade några dagar i den fantastiska staden New York med road trip i Florida.

New York

newyorkmedroadtripflorida (2)Vi började med New York i tre nätter. Detta är staden som har i princip allt och passar de flesta oavsett om man gillar sightseeing, historia, shopping, underhållning eller kulinariska upplevelser.

Bästa sättet att ta sig runt enligt mig är antingen att gå eller åka buss. Under våra dagar här hann vi med sightseeing med båt till Frihetsgudinnan, besöka Ground Zero (som vid den tiden var en enda stor byggarbetsplats), besöka otaliga caféer, strosa runt i Central Park med mera.

Vi bodde på ett två stjärnigt plus hotell som heter Travel Inn och ligger på Manhattan, bara ett stenkast från Broad Way. Kan rekommendera det om man har en tunn plånbok, men ändå vill bo centralt.

Missa inte:

Kan verkligen rekommendera ett besök i St Pauls Chapel som är en liten kyrka alldeles nära där World Trade Center en gång låg. Denna lilla kyrka kom att bli en viktig samlingsplats för New York borna efter 11:e september. Hit kom man för att hedra de omkomna och ge varandra stöd. Än idag ger denna kyrka tid för eftertanke. I kyrkan sitter det fullt med fotografier, dikter, teckningar och texter som är kopplade till det fruktansvärda som hände så det liknar ingen vanlig kyrka.

Missa gärna:

Att köa flera timmar till någon kyrka i Harlem för att lyssna på Gospel och ändå inte komma in känns som slöseri med tid. Säkert en fantastisk upplevelse när man väl kommer in så se till att förboka dina biljetter innan i så fall.

Florida

newyorkmedroadtripflorida 3

Efter några dagar i New York flög vi ner till Orlando i Florida. Till denna stad åker man framförallt för temaparkernas skull, så som Wet´n Wild, Disney Land och Universal Studios. Vi hämtade upp vår hyrbil på flygplatsen som vi hade bokat genom Holiday Autos och körde sedan till hotellet där vi skulle bo.

Under våra dagar här gick vi på Universal Studios, njöt av solen och polen på hotellet samt körde en runda på en av alla outlet malls med billiga märkeskläder.

Sedan åkte vi vidare till den lilla sömniga staden Fort Myers som ligger ca 25 mil söder om Orlando. Fort Myers är framförallt känt för sina vackra stränder och avslappnade stämning. Här blev det sol och bad en dag innan vi skulle dra vidare till Key West. Vi trodde att vi hade en bilresa på ca 25 mil denna dag tills vi ställde in GPS en. 44 mil visade den!

Vi hade inte räknat med att det inte gick att köra genom Everglades Nationalpark som består till stor del av träskmark så vi fick åka en omväg via Miami istället. Key West är den västligaste av Florida-Keys öarna och är härifrån är det bara ca 15 mil till Havanna så det är en tydlig karibisk stämning som råder här. Höjdpunkten är absolut den sista bilfärden som går över hela 43 stycken broar som binder ihop öarna med Floridas fastland. Jätte vackert!

newyorkmedroadtripflorida 4

Key West är bland annat känt för sin toleranta och öppensinnade atmosfär. Många amerikaner åker hit för att partaja då det finns en uppsjö av barer och uteställen. Här finns även nobelpristagaren Ernst Hemminways hus som idag är ett museum.

Efter några dagar i Key West åkte vi mot Miami som var vårt sista stopp på resan.

Vi körde genom staden på väg mot South Beach till tonerna av Will Smiths låt ”Miami”. När vi kommit fram till hotellet vi skulle bo på i South Beach lastade vi ur våra grejer och åkte några hundra meter till stället där vi skulle lämna bilen vilket var riktigt smidigt.

Miami är en underbar stad och kom att bli min absoluta favorit på denna resa. Fina stränder, bra shopping, bra restauranger, bra barer och uteställen. Vi bodde på ett hotell som heter Dorchester som är tre stjärnigt med ett riktigt toppen läge nära stranden och restauranggatan Lincoln Road.

Under tiden vi var i Miami så inföll högtiden Halloween som amerikanarna är fullständigt galna i. Halloween firas den 31:a oktober och har sitt ursprung på Irland och delvis Skottland. Till USA kom högtiden under 1840-talet då många irländare emigrerade dit. Det var extra kul att vara i USA just denna dag då många människor klär ut sig och det är fest överallt.

Tips:

Hyrbil är absolut att rekommendera om man vill ta sig runt i Florida. Vägarna är bra och samtidigt får man se mycket. Se bara till att förboka den hemifrån då det kan vara lurigt med vad som ingår i kontraktet och inte om man bokar på plats.