San Francisco - mer än krokig gata och Pier 39

Alla som besökt San Francisco kan säkert skriva under på att det är en fantastisk och fin stad. Det finns mycket att uppleva och se men det finns mer än branta och krokiga gator, Pier 39 och Fishermans Wharf med alla sina “krims krams”-butiker, märkesbutikerna runt Union Square och China Town.

Jag vill tipsa om lite annat, bortom det som man ser som måsten vid sitt besök i The City by the Bay.

Mission

Ett Mexikansk område, det är verkligen som att förflytta sig till Mexiko. Skyltar på spanska, Mexikanska restauranger och affärer. Här finns bla Mission Dolores en vacker kyrka som också är den äldsta byggnaden i San Francisco. Många garageportar och väggar i området har vackra och fantasifulla målningar som bla visar den Mexikanska frihetsrörelsen. Vill speciellt tipsa om den lilla gatan Balmy, ligger vid 24:e gatan mellan Harrison och Treat.

sanfrancisco_guldkorn 

Cliff House, Sutro Baths och Seal cliff

The Cliff House ligger på, som namnet antyder, en klippa ut mot havet. Det har eldhärjats flera gånger och byggts upp på nytt och hyser numera en restaurang. Intill finns ruiner kvar efter det Sutro baths som byggdes i slutet av 1800-talet och var överklassens badhus med ett flertal bassänger. Vandra ner stigen till stranden och kom nära och beskåda både bassängerna och den klippa som sälar gärna solar sig på. Det finns även en grott-gång att gå in i och se och känna hur vågorna slungas in.

Twin Peaks

Bergstoppen som ger en magnifik utsikt över staden. Har man bil kör man smidigt Market St väster ut och letar sig upp (det är skyltat). Ett flertal av “hop-on hop-off” bussarna åker också dit upp.

Mycket av San Franciscos sevärdheter och upplevelser ligger i ett begränsat område och man klarar sig bra utan hyrbil. Vanligt är dock så att man efter ett par dagar hämtar ut en hyrbil för att köra Highway 1 söder ut. Vad många dock inte så ofta tänker på är att kusten norrut också är en upplevelse. Ett tips som inte alls är långt borta är:

Point Bonita Lighthouse

sanfrancisco_guldkorn2

Kör över Golen Gate-bron, ta av direkt och kör upp mot Marin Headlands, där man har en hisnande och underbar utsikt över Golden Gate-bron. När man kommer allra högst upp fortsätter en liten slingrig, enkelriktad väg över krönet och ner västerut mot Stilla havet. Väl nere parkerar man och fortsätter till fots en knapp km. Planera dock besöket och ha bra skor på fötterna.

För att komma ända ut måste man gå igenom en gång i berget och grinden är bara öppen lördag, söndag och måndag mellan 12:30 – 15:30. Därute får man snabbt känslan av hur kargt och tufft området är.

Dimman kan ofta ligga mycket tät och många båtar har förlist i sin strävan att komma in i San Francisco-bukten. Fyren är fortfarande i bruk och väl bevarad.