Sri Lanka

– Bad, elefanter, te och tempel!

sri lanka 2

Sri Lanka skulle kunna beskrivas som Indien light. Maten är inte lika stark, människorna inte lika intensiva och stränderna ännu mer avslappnade.

Jag fick möjligheten att uppleva en vecka i detta härliga land genom en studieresa med Fritidsresor och Temaresor. Tanken med resan var att vi skulle få uppleva sol och bad men även få oss en bild av alla fantastiska utflykter och upplevelser man kan få här.

Människorna här är väldigt vänliga, ge dom ett leende och jag lovar att du får ett tillbaka. De är intresserade och flera gånger blev vi stannade när de nyfiket undrade vad vi gjorde där. Sedan 2009 då inbördeskriget tog slut så blomstrar nu åter turistnäringen igen, kriminaliteten är låg och man kan känna sig trygg. Inte för mycket av inkastare eller tjatiga försäljare på gatorna. Här är de istället väldigt intresserade av hälsa och läkekonst. Det finns gott om spa:n överallt och ett måste är att besöka en kryddträdgård, där du kan lära dig mer om kryddor och örter och hur de kan användas för att få en bättre hälsa. Jag lovar det finns en kräm eller olja som passar de krämpor som vi vanligtvis har!

 

sri lanka 3Vi färdades långa sträckor med buss genom landet och man slås av all grönska utanför fönstret. Inåt landet blir det mer och mer kuperat och då trivs alla teplantage som klättrar upp på bergen. Sri Lanka är känt för sitt Ceylon Te och är en av världens största te-producenter. Det var britterna som en gång lärde singaleserna att dricka te då Sri Lanka tidigare varit en brittisk koloni. Just kolonialstilen märker man tydligt på vissa ställen och inte minst i charmiga staden Kandy.

Kandy är ett obligatoriskt stopp på de flesta rundresor och inte minst för att besöka tandtemplet, här sägs Buddahs tand vara förvarad.

 

sri lanka 1

En annan utflykt som du inte får missa är Lejonklippan i Sigiriya. Denna klippa sticker rakt upp i den grönskande skogen och med sina 1200 trappsteg upp så har man en underbar utsikt och en rejäl träningsvärk i vaderna dagen efter men det är det absolut värt!

 

 

 

sri lanka 4

Djurlivet är rikt på Sri Lanka och på vår resa besökte vi Uda Walawe, en av många nationalparker på Sri Lanka. Vi startade tidigt på morgonen och såg soluppgången gå upp när vi gav oss ut i safarijeeparna. I denna park finns både leoparder, apor, bufflar och antiloper. Elefanterna dominerar på Sri Lanka och det finns hela 6000 på ön och många av dem finns även i denna park.

Det perfekta med Sri Lanka är ju att man kan kombinera alla dessa fina utflykter eller varför inte en rundresa med sol och bad på någon av semesterorterna längs med den södra kusten.

 

sri lanka 5Härliga stränder finns det längs med hela kusten som i södra delen består av ljust vit sand men som blir mer och mer gyllengula ju längre upp mot västkusten du kommer. Vågor och undervattensströmmar förekommer så man måste vara försiktig i vattnet. Bli inte förvånad om du träffar på en havssköldpadda i vattnet!

Om man inte får nog med sol och bad på Sri Lanka så kan man kombinera med en vecka på Maldiverna!