Studieresa Rhodos Kreta

Jag hade möjligheten att få åka iväg med Fritidsresor till Rhodos och Kreta. Rhodos är känt som solens ö med omkring 300 soldagar om året. Här får ni chansen att njuta av sol och värme under er vistelse och ta med er lite D vitamin tillbaka hem.

rhodoskretaRhodos har något som passar alla. Jag bodde tre nätter i Kolymbia på Blue Star Atlantica Aeagan Blue. Kolymbia är ett relativt nytt område med stora resortanläggningar av hög standard som erbjuder All Inclusive. Inte mycket runt omkring, lugn och avslappnad ort men nära till stranden.

Trots att det är mycket All Inclusive så prova gärna det lokala. Några få restauranger och affärer finns det. En trevlig restaurang som vi provade var Grigios, underbart god mat. Mat och dryck är en viktig del av den grekiska kulturen och det finns mycket gott att välja på. Det bästa sättet att ta del av det grekiska köket är att beställa in meze – smårätter, på så sätt får man prova på det mesta.

Östkusten är relativt platt och det är här man finner öns bästa sandstränder.

rhodoskreta2

Det är lätt att ta sig runt med lokalbuss. 2,5 mil från Kolymbia ligger Lindos, en av Rhodos mest fotograferade platser. Lindos finns med på Unescos världsarvlista och här får man inte bygga något nytt utan allt är bevarat i gammal stil. Typiskt grekiskt utseende med små vita hus, trevligt att gå och strosa längs de mysiga gränderna med affärer och restauranger och en fantastisk utsikt. Högst upp ligger Akropolisklippan med efterlämningar från antiken. En dag tog vi oss runt med hyrbil, ett bra sätt att uppleva Rhodos.

Ixia som ligger ca 7 km från Rhodos stad på västkusten, har en milslång klapperstenstrand och ett bra utbud av restauranger, tavernor och affärer. Här blåser det ofta en del men detta medför att värmen inte upplevs som lika tryckande som den kan göra på andra ställen i högsäsong.

Rhodos stad är en av världens bäst bevarade och levande medeltida städer. Gamla stan får ni inte missa, en blandning av murar med stadsportar, klocktorn, valvbågar, mysiga gränder och restauranger och shopping. Mandrakihamnen skiljer stadens två stränder , Elli och västra stranden åt. Från hamnen i Rhodos stad kan man åka till 20 olika ställen på dagsturer, Marmaris i Turkiet är en väldigt populär utflykt. Rhodos har genomgått en stor modernisering under senare år. I nyare delen ligger shoppinggator, restauranger och bargata. Så Rhodos stad har mycket att erbjuda.

Efter 3 nätter på Rhodos flög vi till Kreta.

Kreta är Greklands största och populäraste ö. De flesta resmålen ligger längs kusten i norr. Jag bodde på Blue Village Atlantica Caldera Beach i Gerani strax utanför Platanias. En anläggning som har allt för familjen. Platanias är den största av badorterna, ett riktigt centrum med trevlig stämning. Glöm inte att ta er till övre delen av Platanias någon kväll. En restaurang att rekommendera är Astrea, god mat med havsutsikt och solnedgång.

rhodoskreta3

Chaniakusten bildas av staden Chania och alla badorter som ligger som ett pärlband väster om staden, badorterna är i princip sammanbyggda. Chania stad är ett måste att besöka för alla som bor strax utanför, bekvämt avstånd med lokalbuss eller taxi. Det lockar många besökare främst tack vare den gamla stadsdelen med sin hamn. Ta en runda i saluhallen och handla lokala färska råvaror, känn doften av färsk frukt, grönsaker, kryddor och blommor ihop med lokalbefolkningen. Gatunätet är medeltida och slingrar sig fram och tillbaka mellan husen via små gränder. Omkring hamnen finns många byggnader från den venetianska och turkiska tiden bibehållna i gott skick.

rhodoskreta4

Rethymnon är en personlig favorit. En mysig småstad som känns väldigt komplett. En flera kilometer lång sandstrand och längs stranden löper en klassisk strandpromenad. Mysiga smala gränder i gamla stan som är lätt att virra bort sig i men charmigt. Vackra venetianska hus och en pittoresk hamn. Det var lätt att tycka om Rethymnon. Härlig stadskänsla.

Kreta är en idealisk ö för att vandra särskilt populärt är det att gå i raviner. Vi vandrade i Imbrosravinen- härliga vyer och branta berg. En lagom vandring på 8 km som började i byn Imbros och går ner mot havet till byn Kommitades där vi sedan åt lunch. En annan dag cyklade vi, också ett bra sätt att se sig omkring.