Sydafrika - En värld i Ett land

Sydafrika är ett land som inte kommer göra någon besviken. Med sin omvälvande historia och underbara natur är det ett land fyllt av kontraster, olikt allt annat i Afrika.

Jag fick förmånen att följa med på en studieresa med Tour Africa och British Airways med Mat & Vin Tema. Vi flög från Köpenhamn via London till Kapstaden. Vid ankomst åkte vi först upp till ”Lejonhuvudet/Signal Hill”. Härifrån har du en vidunderlig utsikt över Kapstaden, Taffelberget, Robben Island och fotbollsarenan som byggdes inför VM 2010.

På vår färd genom vackra landskap mot den lilla staden Prince Albert stannar vi till för lunch på vingården Fairview. Efter 5 timmars färd genom Karoo som är ett stäpp- och halvökenområde i södra och västra Sydafrika, checkar vi in på African Relish Cottage Cooking School. Vi bor i olika hus som är utspridda i byn. Efter en god natts sömn beger vi oss upp tidigt för en bio-tropisk vandring i halvöknen. Här får vi bl a se Daisy en blomma som lagrar vatten i sina stjälkar. Vi möter soluppgången och färdas vidare över Karoo till en olivfarm för att delta i en olivprovning. Matlagningskurs med African Relish’s ägare står nu på programmet. Vi förbereder rödbets-shot, grillat Karoo-lamm med päron och sabayonne. Efter en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga avslutas kvällen med en astronomilektion över södra halvklotets stjärnhimmel.

Efter några härliga och annorlunda nätter i Prince Albert beger vi oss tillbaka till Kapstaden. Vi väljer Route 62 och resan börjar med en färd genom Swartberg Pass, ett otroligt vackert bergspass mellan Prince Albert och Oudtshoorn, känt för sina strutsar. Här får vi en glimt av Springbocken som är Sydafrikas nationaldjur. Vi hinner med en vinprovning på Bontourage Estate.

Vi passerar kåkstäderna som är en tragisk del av det sydafrikanska samhället, men vi inges med hopp när vi gör ett besök på en skola där mestadels kvinnor utbildas till mikroföretag-ande. Här handlar vi smycken och andra handarbeten som de har tillverkat.

Studieresa till Sydafrika1Åter i Kapstaden kommer vi till vårt charmiga och mysiga hotell Leeuwenvoet (Lejontass på Afrikanska) Guest House. Det är mycket vackert beläget med utsikt mot Taffelbergen. Middagen intar vi på Golden Restaurant, där vi får börja med att lära oss att spela på Afrikanska trummor och sedan bjuds vi på typiska afrikanska rätter medan personalen underhåller.

Under vår sista dag i detta härliga land åker vi på utflykt till Godahoppsudden. Vi stannar till vid Hout Bay och njuter av utsikten. Besöker pingvinkolonin vid Boulders Beach samt Cape Point, där världshaven möts.

Det är svårt att summera detta fantastiska land som har så mycket att erbjuda. Delikat mat, utsökta viner och storslagen natur. Om du är intresserad av safari är Krügerparken ett utmärkt alternativ som kan kombineras med sol & bad på bl.a. någon av grannlandet Mocambiques fantastiska stränder.