Teneriffa och Gran Canaria - Två öar på tre dagar

Vi har varit i väg på en otroligt välplanerad och lärorik studieresa i Fritidsresors regi. Denna gång bar det av till Canarias, öarna vi besökte och utforskade var Teneriffa och Gran Canaria.

teneriffagrancanariaStartade resan gjorde vi genom att bo i Los Gigantes på sydvästra Teneriffa en natt. Ur havet reser sig de 600 meter höga klippor som gett staden sitt namn- Los Gigantes betyder nämligen jättarna. Staden är solsäkrast på hela Teneriffa. Här får du känslan av att bo i en småstad och känslan av att komma det riktiga Kanarieöarna inpå livet. Staden ligger i en vacker bukt och passar den naturintresserade med sin vackra och ganska dramatiska natur. Vi bodde på hotell Blue Couples Stil Los Gigantes, Fritidsresors hotell som vänder sig till vuxna. Hotellet har ett oslagbart läge med vidunderlig havsutsikt från poolområdet.

Teneriffa har många utflykter att välja på och vi fick möjlighet att prova på varsin.

Annica tog möjligheten att uppleva nationalparken på Spaniens högst topp, vulkanen Teide. Bussturen upp till Teide går genom fyra klimatzoner, allt från varierat jordbrukslandskap till stora tallskogar. Passa på att åka med linbanan upp till 3555 meter över havet. Här har ni en härlig utkiksplats med det vackra landskapet framför Er. Den som inte besökt Teide har inte besökt Teneriffa.

teneriffagrancanaria2

Pernilla valde i sin tur att åka på en utflykt till havs. Där fick hon dyka med ett PADI certifierat företag vid namn Fly Over som Fritidsresor samarbetar med. Fly Over har ett projekt där man arbetar med att återuppliva havsbotten och hjälper utrotningshotade djur att fortplanta sig. Hoppade i havet gjorde vi strax utanför Adeje, vi gick ned under ytan och sjönk ned i en annan värld. Äventyret varade i cirka 45 minuter. Under vattnet sågs flera sköldpaddor i olika storleker. De var på så nära avstånd att man kunde vidröra dem. Andra färgglada fiskar simmade också förbi i stora stim. Detta är en härlig tur på det blå havet med kunniga instruktörer och en upplevelse att rekommendera.

Camilla var på en utflykt som hon anser man inte bör missa när man besöker Teneriffa. Utflykten heter Delfin och Valsafari. Det finns två varianter, antingen åker man ut med en större katamaran som tar ca 50-70 st eller som denna tur med en mindre katamaran som tar ca. 20 passagerare. Båten går ut till havs och vi njuter av sol och friska vindar. Turen var med oss, efter bara 10 minuter simmade det upp en delfinfamilj som lekte med oss. När man tror att det inte kan bli bättre dyker pilotvalarna upp en kvart senare. Vi trodde inte det var sant, vilken lycka! För nog är det något speciellt att uppleva delfiner ute i det fria. Ung, som gammal, man som kvinna alla stod vi över relingen och tjoade och knäppte bilder för brinnande livet.

teneriffagrancanaria3

Vi promenerade en tidig morgon längs med den fina strandpromenaden som börjar i Los Christianos. Strandpromenaden på södra Teneriffa är lång. Från de gamla stadsdelarna i Los Cristianos förbi Playa de Las Americas och upp till Playa de Fanabe området tar det ca 2h att promenera. Ett hotell som är väl värt att rekommendera i Los Cristianos är Las Fuentes. Det ligger direkt vid stranden, så när ni vaknar på morgonen och går ut på den stora balkongen och tar Ert morgonkaffe så har ni en härlig havsutsikt framför Er.

Nu är det dags att byta ö. Från Playa de las Americas tar det ca 45 minuter med buss att ta sig till Santa Cruz, där färjan över till Gran Canaria går. Överfarten tar med katamaran 1h till Agaete som ligger ca 40 minuter från Las Palmas. Väljer Ni att åka till Las Palmas direkt så tar den överfarten ca 2 timmar.

Las Palmas är en komplett äkta spansk storstad. Här finns den fina Las Canteras stranden, shopping i världsklass och för den kulturintresserade finns här ett nytt konserthus samt flera museum. Här rekommenderar vi Er att strosa runt i de gamla stadsdelarna och insupa atmosfären.

Det hotell som stod värd för oss på Gran Canaria var Seaside hotel Palm Beach, ett designhotell med förstklassigt kök. Hotellet ligger i Maspalomas på gränsen till Meloneras. Just Maspalomas och Meloneras är ju två orter som i dag är mer eller mindre sammanvuxna. Maspalomasdynerna med härliga bad liksom den underbara strandpromenaden utmed havet i Meloneras ligger ”runt knuten”. Här bor resenären som vill ha hög klass på sitt boende. Just detta hotell tycker vi vänder sig främst till en vuxen publik.

teneriffagrancanaria4

Ett utmärkt familjehotell i Maspalomas är Maspalomas Princess. Här kan barnen checka in sitt egna gosedjur. Det är dryga kilometern till stranden men det fiffiga på detta hotell är att om man inte orkar traska ner till stranden så finns det en sandstrand vid poolområdet.

När man befinner sig i Maspalomas så har man aldrig långt till en golfbana. Annica provade på att spela just på Maspalomas golfbana och intygar att man kan spela bra där.

Dag 2 på Gran Canaria beger vi oss från sol- och badorterna längs med kusten upp mot byn Fataga, som ligger cirka 30 minuters färd med buss från Maspalomas.

Vi susar förbi ”de tusen palmernas dal”, det sägs att för varje barn som föds i byn Fataga, planteras en palm.

Ett kort stopp gör vi där vi får se hur man tillverkar aloe vera för hand. Vi får provsmaka och även smörja in oss med denna växt som ska hjälpa vid brännskador och eksem bland annat.

teneriffagrancanaria5

Sedan är vi framme vid ett utav Fritidsresors unika hotell som ligger i Fataga upp på höjden. Hotellet heter Mollino de Agua och är ett pittoreskt tre-stjärnigt hotell med kanarisk personlighet. Bor man här rekommenderas hyrbil. Det är ett bra val om man vill bo nära naturen och om man tycker om att vandra och vill utforska bergsmiljön, med bil, cykel eller varför inte till fots. Ett tips är att bo här en vecka och sedan avsluta en vecka med sol och bad i t.ex. solsäkra Puerto Rico.

Vi strosar runt i det mysiga lilla området runt hotellet, förbi poolen och sedan ner till restaurangen där det dags att laga vår egna tapas.

Vi beger oss sedan tillbaka till vår utgångspunkt med jeepar. Från den lugna Fataga byn och iväg på krokiga grusvägar i en rusande fart. En skumpande, dammig och äventyrlig resa genom den vackra naturen. När vi väl stannar för att kliva av har vi alla samma kulör på kläderna, en grå/brun ton =)

teneriffagrancanaria6

Sista dagen på vår studieresa besökte vi Bahia Feliz, Fritidsresors ”egna” ort på ön. Här finns stora poolområden, en mindre strand, restauranger och stora gröna ytor. Det finns även ett litet torg med butiker och restauranger. Här kan man träffa Bamse och hans vänner.

Sedan är det dags för hemfärd. Vi är väldigt tacksamma att vi fått besöka två av de största öarna på Kanarieöarna på vår studieresa. Vi har upplevt olika hotell och fina äventyr utanför sol och bad orterna. Det är ju just detta som gör det så viktigt för Er, att vi upplever orter, stränder, hotell, utflykter och att vi kanske kan tipsa om trevliga restauranger. Att vi faktiskt upplever destinationerna på plats och inte läser innantill ur en katalog.