Thailand - À la carte

Jag har varit med Fritidsresor på studieresa till Thailand. Vi besökte Phuket, Khao Lak, Si Kao och Krabi.

Att flyga ner till Phuket tog ca 10 timmar, direktflyg från Arlanda. På detta flyg fanns det 3 st olika klasser att sitta i och jag satt i Blue Comfort-klassen alltså den i mitten av flyget. Här har man 10 cm extra benutrymme vilket verkligen gjorde skillnad. Man har även gratis hörlurar och tillgång till filmer, tv-serier och spel på en tv-skärm på sätet framför. Sen måste jag även berömma Tui Fly Nordics flygmat som var riktigt god!

thailand till nyhetsbrev

Väl framme i Thailand besökte vi först Phuket och hotell Blue Village Exotic Merlin Beach som ligger strax utanför Patong på en udde med 2 stränder precis vid hotellet. Tri Trang är väldigt lugnt men vill man ha mer håll-i-gång så ligger bara Patong 4 km bort. Livliga Patong Beach lever upp till sitt rykte som en av Phukets största nöjesmetropoler. Men vid sidan av nöjeslivet har badorten utvecklats till en komplett semesterort för familjer, par och singlar som vill ha mycket att välja mellan.

Vill man ha lite lugnare ställe men ändå tillgång till bra shopping och bad kan man välja Karon Beach som ligger söder om Patong och det tar ca 20 min med Tuk tuk att åka dit. Karon Beach hör till de största av öns stränder med en mängd vattensporter och andra aktiviteter för dig som vill vara aktiv under semestern. Stranden här blir ganska djup snabbt och det kan förekomma undervattenströmmar.

Tips på bra hotell här är: Blue Star Club Centara Karon Tropicale Resort och The Old Phuket. Är man ett par och vill ha lugn och ro passar hotell The Access Pool Resort & Spa alldeles utmärkt!

thailand till nyhetsbrev 2

Precis bredvid Karon ligger lite lugnare Kata Beach. Kata Beach hör till Phukets finaste och mest barnvänliga stränder. Tempot är lugnt och atmosfären behagligt avslappnad. Hit ska du åka om du vill ha ett stort utbud av bra restauranger (några av de bästa på Phuket) och många valmöjligheter när det gäller att fylla dina semesterdagar med aktiviteter.

Tips på bra hotell här är tex: Blue Star Club Centara Kata Beach och Kata Palm Resort & Spa.

Efter Phuket åkte vi till Khao Lak. Det tar ca 2 timmar beroende på vart du bor i Phuket att ta sig till Khao Lak med bil. Med flera mil lång kuststräcka av gyllene sand på ena sidan och prunkande regnskog med tropisk grönska på den andra ligger Khao Lak. Här kommer du påtagligt nära både naturen och lokalbefolkningens vardagsliv.

Detta är ett resmål som ökar hela tiden och det passar alla men man måste veta om att det är betydligt lugnare här än om man jämför med tex Phuket. De flesta hotell ligger direkt på någon av de långa sandstränderna. Centrumet är inte stort men räcker gott och väl för en vecka så kombinera gärna Khao Lak med något annat resmål.

Utflyktsmöjligheterna är bland de bästa i Thailand. I nationalparken Khao Sok kan du vandra, paddla eller rida elefant genom regnskogen. Similan Islands, som hör till världens absolut främsta dyk- och snorklingsplatser, når du på en dagsutflykt med båt och är en utflykt jag varmt kan rekommendera!

Tips på hotell: Blue Village Exotic Khao Lak Seaview och Bhandari Resort. Vill man slå på stort och bo lite lyxigt kan jag rekommendera De Luxe-hotellet JW Mariott Khao Lak Resort & Spa, här finns Sydostasiens längsta pool på 3,5 km! Just nu byggs även ett helt nytt Blue Village Exotic som öppnar till nästa vinter!

thailand till nyhetsbrev 3

Vi åkte vidare till Fritidsresors nya familjehotell Blue Village Exotic Anantara Si Kao i orten Si Kao som ligger i Trangprovinsen på Krabikustens södra del. Här är det verkligen lugn och ro för det finns inga hotell i närheten, små lokala restauranger ligger ca 3 km bort och vill man ha shopping ligger det 4 mil bort. Här råder total avkoppling på ett härligt resorthotell. För de som blir rastlösa anordnas aktiviteter på hotellet och upptäcktsfärder i omgivningarna. Många av Thailands bästa dykplatser ligger inom bekvämt räckhåll. Hotellets dykcenter Sea Bees erbjuder utbildningar och dykutflykter för både nybörjare och erfarna sportdykare. Hotellet har en egen beach club på den lilla ön Koh Kradan. Vilken liten pärla! Härliga bad och bra snorkling fanns här. Hit tar du dig med hotellets egen speedboat (25 minuter) som avgår flera gånger om dagen.

thailand till nyhetsbrev 4

Vi hann även med en snabbvisit i Aonang/Krabi. Aonang är orten för dem som tycker Khao Lak är för lugnt och Phuket är för livligt. De bästa stränderna hittar man när man tar sig ut med longtailbåt ut till alla små öar som tex Chicken Island, Railey Beach, Phi Phi Islands mfl. Vi provade just att åka runt i skärgården bland öarna och vi hade med oss en representant som har hand om bröllopen nere i Thailand. Gifta sig är väldigt populärt i Thailand och ett baspaket kostar ca 50.000 baht (ca 12.500:- ). Krabiområdet är en perfekt utgångspunkt för upptäcktsfärder, antingen på egen hand eller om man följer med en av många utflykter. Även denna ort är bra att kombinera med tex Kho Lanta eller varför inte Phuket. Man kan flyga direkt ner till Krabi.

Hotellet vi bodde på heter Krabi Thai Village. Det jag tyckte var bra med detta hotell är att det ligger en bit bort från allt håll-i-gång vilket gör att det är lugnt och tyst på hotellet. Ett annat populärt hotell är Aonang Villa Resort!

Vi avslutade vår resa med att åka tillbaka till Phuket och bo sista natten på ett riktigt häftigt hotell som heter Indigo Pearl. Ett designhotell som man lätt går vilse på! Här låg tidigare en tenngruva vilket arkitekten tagit fasta på i vissa detaljer och man kan förstå att hotellet fått flera utmärkelser.

Hotellet ligger vid Nai Yang-stranden som är riktigt fin och långgrund. Flygplatsen ligger nära vilket man märker när man ligger på stranden men inget som störde tycker jag. Här är ett mycket begränsat shoppingutbud, till Phuket Stad är det 35 km, här kan man shoppa i stora shoppingcenter som tex Central Festival som vi besökte. Hotellet har busservice till Phuket

Town och Patong två gånger om dagen. Detta är ett hotell jag varmt kan rekommendera för den kräsne och de som uppskattar service och bekvämligheter.

Thailand är gästfrihetens och leendenas land. Här känner du dig välkommen så fort du landat. Det är billigt att leva här och man finner verkligen något för alla och för att få den bästa upplevelsen och få med så mycket som möjligt så tycker jag man ska kombinera 2 olika orter!