Tilos - Min Grekiska pärla!

Egentligen är jag lite kluven angående att delge er det här, samtidigt som jag vill berätta om denna underbara ö, vill jag behålla den för mig själv. Efter att besökt ca 30 grekiska öar under årens lopp är Tilos min favorit ö!

Vad är det då som gör Tilos så speciell. En vän sa till mig ”jag kan inte förklara för mina vänner hemma om denna fantastiskt gästvänliga lilla ö”. Jag ska i alla fall göra ett försök. Tilos är belägen mellan Rhodos och Kos i Egeiska havet i ögruppen Dodekaneserna och enklast är att flyga till Rhodos och sedan vidare med Tilos egna catamaran Sea Star. Överfarten tar ca 1,5 – 2 tim beroende på hur hårda vindarna är. Redan när man stiger av båten i Livadia, öns största turistort, drar man en djup suck av lättnad, axlarna sjunker ner och lugnet infinner sig. Här finns ingen stress, dagarna går sin gilla gång och Sverige känns avlägset.

3106191tiloslc2013 3

Vad gör man då på Tilos? Här finns många bra vandringsleder, många med en fantastisk utsikt över havet. Själv går jag alltid ut före frukost, gärna redan vid kl 06.00 – 07.00 för att undvika den värsta hettan och på köpet får man en fantastisk soluppgång. Uppe i bergen doftar det timjan och oregano och man möts av de många bergsgetterna. Tilos är även en populär plats för fågelskådare då här finns många arter. Efter en god frukost tillbringar jag dagarna på stranden och försöker plöja igenom de böcker jag missat. Då och då tar jag en simtur i det kristallklara vattnet, snorklingen är även bra här. Hotellen ligger utmed strandpromenaden så det är bara att kliva direkt i. Badskor behövs då det är klappersten. Lunchen äts i skuggan och många gånger drar den ut i flera timmar. På kvällarna umgås man på tavernor och barer. På Tilos är det den fantastiska stämningen som gör vistelsen här så speciell . Ön är så liten så man möter samma folk hela tiden och efter några dagar blir även lokalbefolkningen dina vänner. Här är man alltid välkommen att slå sig ned hos gamla eller nyfunna vänner . Har man som jag varit här ett par gånger så möter man många välbekanta ansikten för det här är en återvändare ö.

tiloslc2013tiloslc2013 2

Öns skeppare ordnar båutflykter flera gånger i veckan till avlägsna stränder som bara nås med båt eller till grannön Nisyros. Beroende på tidtabell kan man även besöka grannöarna Symi eller Chalki över dagen.

Ta lokalbussen till Eristos, öns största strand med grovkornig sand. Här finns ett par hotell och tavernor. Ett besök på Tropicana hos öns grönsaksodlare rekommenderas, här finns ingen meny utan man äter det som sätts fram på bordet, oftast vegetariska rätter men det smakar himmelskt.

En dag kan man åka upp till Megalo Chorio, öns huvudstad eller by kanske man ska säga. Här finns en huvudgata kantad av bougainvillea med små gränder. Besök Elefantmuséet och få berättat om de små dvärgelefanterna som en gång fanns på ön 8000 år f.Kr.

På söndagarna går bussen upp till det lilla klostret Agios Pandeleimonas en oas belägen 651 m över havet.

Ett annat besök man måste göra är att ta sig upp till Mikro Chorio. idag en öde stad i ruiner men det här var öns största by så sent som på 1950-talet men då det blev brist på vatten flyttade man ner till Livadia. Man tog bara med sig hustaken då det var dyrt med nya. Under högsäsong anordnas musikfester här uppe vid midnatt, en fantastisk känsla att sitta här bland ruinerna endast upplyst av levande ljus och ta en drink en sammetsljummen varm natt.

tiloslc2013 5

tiloslc2013 4

Till Tilos kan man åka med både Apollo och Ving och går även att kombinera med en vecka på Rhodos.