Tobago - En liten pärla i Karibien

Längst söderut i Karibien, strax ovanför Venezuelas norra kust ligger ön Tobago som jag hade nöjet att få besöka på en studieresa i september.

Redan när vi landade och kommit ut från flygplatsen så kände jag att detta var en ö att tycka om.

enlitenparlaikaribien

Det är en riktig Robinson Crusoe ö med orörd natur, vita sandstränder och ön är fri från massturism och jag lovar att befolkningen inte kan stava till ordet stress. Det är en liten ö, bara 4 mil lång och 1 mil bred.

Tobago har styrts av ett flertal länder, Spanien, Nederländerna, Kurländera(en del av nuvarande Lettland), Frankrike och Storbritannien men 1962 blev de självständiga och 1976 skapades Republiken Trinidad Tobago.

En stor del av ön är täckt av regnskog. Tobago Ridge Forest Reserve är en av de äldsta skyddade regnskogarna i västvärlden och blev skyddad 1776. Här kan man göra ett flertal olika vandringar för att se det rika växt och djurlivet.

Ön har också ett rikt fågelliv. Little Tobago som ligger utanför nordöstkusten är ett mycket bra ställe att besöka för att se sällsynta fåglar.

enlitenparlaikaribien2

enlitenparlaikaribien3

Mitt i djungeln hittar man Tobago Cacao Estate som ägs av Duane Dove. Duane bor mestadels i Stockholm, men pendlar till Tobago och Cacao Plantagen som han startade för 7 år sedan. Han använder gamla metoder och här görs allt för hand. Bönorna skickas sedan till Frankrike för tillverkning som sedan fraktas ut i värden.

Runt hela ön hittar man gyllengula orörda stränder. Den bästa korallstranden heter Pigeon Point och ligger norr om Crown Point. Här kostar det 18:- att gå in och lika mycket för en solstol. Här finns även flera små restauranger.