Vackra vyer i Kroatien

 

Jag var i Kroatien under den tiden på året när det är som vackrast, det är grönt och frodigt. Tiden jag talar om är i början på juni, då turisterna inte riktigt hittat hit och du lätt hittar din egna plats på stranden eller varför inte en egen liten vik.

Det är så vackert i Kroatien att det nästan gör ont i ögonen. Havet är härligt turkosblått. Ja Ni vet precis den där färgen som man ser på alla bilder och som man tror är manipulerade. I Kroatien behöver man inte manipulera eller lägga på något filter på sina bilder för här är det så naturligt vackert. Man kan prata i oändlighet om Kroatiens stränder och den fråga som vi oftast får av kunder är just hur stränderna i Kroatien är. Man har ofta en kanske lite negativ syn på stränderna då de tills mestadels består av sten. Enligt mitt IMG_7728tycke så är stränderna helt fantastiska här. Och ja, de består av rundad småsten och ja, det gör lite ont att gå på dem men med ett par nyinköpta badskor som kostar ca 60 SEK från den lilla supermarketen så går det alldeles utmärkt att gå i och ur havet. Det är just stenarna som gör att vattnet får sin härliga blå färg då vattnet är så klart och rent. I den region där jag befann mig, Makarska rivieran samt på öarna Hvar och Brac så är stränderna mycket välskötta och rena. Flera stränder har belönats med Blue Flag som delas ut av Foundation of Environmental Education in Europé och som är symbolen för en välbevarad, säker och trivsam miljö.

Det majestätiska bergsmassivet Biokovo tornar upp sig och utgör en vacker bakgrund till Makarska rivieran. Att ge sig ut på en vandring är ett av de bästa sätten att uppleva naturen. Höga berg och djupa dalar, gamla byar, doftande olivlundar och porlande bäckar. Både på fastlandet och ute på öarna finns flera vandringsleder och du kan göra dem på egen hand eller med professionell hjälp.

Vi besökte Krka nationalpark som är en fröjd för den naturintresserade. Här kan du bada i Krka vattenfall som forsar över 17 barriärer på sin väg ut mot havet.IMG_8021

Det är inte bara stränderna, havet och den vackra naturen som gör Kroatien till ett favoritresmål utan också den prisvärda maten. För en hundring får du en pinfärsk grillad tonfisk med tillbehör. En öl kostar ca 25 kronor. Maten är medelhavsinspirerad och ofta med influenser från det italienska och ungerska köket.